דום נשימה בשינה- אבחון, טיפול וסכנות

תסמונת דום נשימה חסימתי בשינה היא כבר תופעה מוכרת מאוד, בעיקר בקרב האוכלוסיה המבוגרת. על פי נתוני מחקרים שונים בקרב האוכלוסיה הבוגרת יש בין 4 ל-10  אחוזים מהגברים שסובלים מהתסמונת ועוד כ-2 עד 5 אחוזים מהנשים.

התהליך הפיזיולוגי שמתרחש בתופעה זו הוא הפסקות נשימה במהלך השינה, שנובעות מחסימה בדרכי האוויר. הפסקות הנשימה הללו מסתיימות בהתעוררות וירידה ברמת החמצן בדם. בדרך כלל הלוקים בתסמונת יסבלו מנחירות חזקות במהלך השינה וזוהי אינדיקציה לכך שיש מקום לביצוע בירור באמצעות בדיקת שינה.

על מנת לקבוע את חומרתה של התופעה, קיים אינדקס שבודק כמותית את הפסקות הנשימה הממוצעות בשעת שינה. על פי האינדקס לאוכלוסיה הבוגרת-  עד חמש הפסקות נשימה בשעת שינה הן תקינות ולא נחשבות כסיבה לקבוע את קיומה של התסמונת. מעל חמש הפסקות נשימה ישנה סקאלה שקובעת את חומרת המצב. דרגת החומרה חשובה בעיקר בגלל שהיא זו שתקבע את סוג ומשך הטיפול. דרגה קלה של התסמונת תתאפיין ב-5-15 הפסקות נשימה בשעה, דרגה בינונית תכלול 15-30 הפסקות נשימה בשעת שינה ואילו הדרגה הקשה תכלול מעל 30 אירועי הפסקת נשימה בשעה.

 

גורמי סיכון וסכנות עתידיות

 

ישנם מספר גורמי סיכון עיקריים על התפתחותה של התסמונת. ביניהם גורמים פיזיולוגיים כמו צוואר עבה, עודף משקל, סכרת ועוד וכן גורמים התנהגותיים כמו עישון וצריכה מוגברת של אלכוהול חשוב לציין גם את הגורם הגנטי שהוא בעל השפעה. עם רוב גורמי הסיכון ניתן להתמודד בטיפול מונע, אך לא עם כולם ולא תמיד זה מצליח. חשוב מאוד לקבל טיפול נכון על ידי שימוש במכשיר סיפאפ במהלך השינה. מכשיר סיפאפ מזרים אוויר בלחת חיובי באופן תמידי אל תוך דרכי השינה ולמעשה מונע את הפסקות הנשימה המסוכנות.

דום נשימה בשינה הוא תסמונת בעלת השלכות קצרות וארוכות טווח כאחד. בטווח הקצר ישנה השפעה ברורה על איכות השינה, מה שגורם באופן ישיר לעייפות כרונית, חוסר ריכוז ונטייה להירדמות לא רצונית. בטווח הארוך יותר הוכחה השפה של התופעה על בעיות רפואיות חמורות כמו אירועי לב, יתר לחץ דם ואירועים מוחיים קשים.

הסכנות להגברת התחלואה והתמותה כתוצאה עקיפה של תסמונת דום נשימה בשינה מוכיחות את הצורך הברור בטיפול נכון בתסמונת זו. אסור לשכוח כי לפני הטיפול מה שחשוב הוא לפתח מודעות לעצם קיומה ולהיות ערניים לתסמינים מוקדמים שיכולים להופיע ולהוביל לפניה לרופא לצורך אבחון נכון. חשד לתסמונת דום נשימה בשינה יצריך מיד בדיקה שינה מקצועית שתוכל לבדוק את קיומה בהתאם לכך כמובן לקבל את הטיפול המתאים והמקצועי ביותר, שישפר את איכות חייו של המטופל וגם יעזור לו להימנע מסכנות ארוכות טווח.