כיצד מזהים דום נשימה בשינה

כיצד מזהים דום נשימה בשינה

הפרעת השינה הנפוצה ביותר היא תסמונת דום נשימה בשינה. ההגדרה של תסמונת זו היא מצב בו הנשימה נעצרת ומתחדשת כל הזמן במהלך השינה. תסמונת זו יכולה להופיע אצל כל אחד, אך האוכלוסיה הפגיעה ביותר היא אנשים מבוגרים בגיל העמידה ומעלה ואנשים הסובלים מעודף משקל משמעותי.

חשוב מאוד לפתח מודעות אישית גבוהה כדי להוביל לגילוי מוקדם של התסמונת ולהתחיל לטפל בה בהקדם. התסמינים הנפוצים של דום נשימה בשינה הם: נחירות, עייפות מוגברת בשעות היום, התעוררויות רבות בלילה, כאבי ראש ונדודי שינה. תסמינים אלו לא מצביעים כל אחד בנפרד בהכרח על דום נשימה בשינה, אך הם בהחלט מצביעים על סבירות לקיומה של התופעה צריכים להעלות את החשד.

כל אדם שמזהה תסמינים אלו בעצמו צריך לגשת לרופא שייתן לו הפניה לביצוע בדיקת שינה מקצועית שתוכל לאתר את הבעיה.

חשוב להבין שלהפרעת דום נשימה בשינה ישנה משמעות רפואית בלתי מבוטלת והיא עלולה להוביל לבעיות בריאותיות לא פשוטות.

הסיכונים החמורים ביותר שיכולים להתפתח בעקבות הפרעת דום נשימה בשינה הם בעיות בלב ובכלי הדם שמתאמצים יתר על המידה על מנת לצאת ממצב החסימה שוב ושוב במהלך השינה. כמו כן, הפרעה זו מגדילה את הסיכון לפתח בעיות של לחץ דם גבוה.

בנוסף, ישנן בעיות רופאיות נוספות שעלולות להתפתח בעקבות תסמונת דום נשימה בשינה- קשיי ריכוז, בעיות עיניים שונות, בעיות זיכרון, כאבי ראש ואף תחושת דכאון.

ניתן לראות כי תסמונת זו עלולה להשפיע לרעה על תחומים רבים ולכן חשוב מאוד לפתח מודעות ובמידה ויש חשד לפנות במהרה לביצוע בדיקת שינה, אבחון וקבלת טיפול מתאים.

כיצד מטפלים בתסמונת דום נשימה בשינה

הפתרון הרפואי היעיל והמומלץ ביותר לטיפול בבעיה הוא שימוש במכשיר סיפאפ. מכשיר cpap הוא מכשיר שמזרים לחץ אוויר רציף וקבוע במהלך השינה ולמעשה גורם לכך שנתיבי האוויר ישארו פתוחים כל הזמן, מה שמונע מצב של דום נשימה. היום קיים בשוק מגוון רחב של מכשירי סיפאפ שונים שניתנים להתאמה אישית עם מסכות שונות על מנת להגיע לנוחות שימוש מקסימלית עבור כל מטופל. חשוב להדגיש כי השימוש במכשיר cpap מתאים לתסמונות שמוגרדרות כבינוניות ומעלה מבחינת דרגת הקושי שלהן.

בנוסף לשימוש במכשירי סיפאפ, ישנן המלצות רפואיות שונות שיכולות להוביל לשיפור במצב על ידי שינוי הרגלים אישיים- ירידה במשקל, הפסקת עישון, הפחתת צריכת אלכוהול לרמה מינימלית והקפדה לא לישון על הגב הם רק חלק מהשינויים שהמטופל יכול לעשות כדי להתמודד טוב יותר עם תסמונת דום נשימה בשינה. בכל מקרה, חשוב מאוד להגיע לקבלת ייעוץ רפואי מתאים בהקדם. הפניה הראשונית צריכה להיות לרופא המשפחה שידע כיצד להתייחס לבעיה ולאן להפנות הלאה את המטופל לקבלת הפתרון המתאים ביותר עבורו.