מה ההבדל בין מכשיר סיפאפ למכשיר ביפאפ?

אנשים רבים סובלים מתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה (OSA – Obstructive Sleep Apnea). כאשר טיפולים שמרניים יותר כמו הנחייה להורדה במשקל ושילוב פעילות גופנית אינם מסייעים עבור הסובלים מתסמונת זו, הפתרון המומלץ ביותר כיום הוא שימוש במכשיר סיפאפ או מכשיר ביפאפ, לצורך הקלה על המטופל ומניעת דום הנשימה בשינה.

מהם ההבדלים העיקריים בין מכשיר סיפאפ למכשיר ביפאפ? מתי יש להשתמש במכשיר סיפאפ ומתי במכשיר ביפאפ? על כך במאמר זה.

מהי תסמונת דום נשימה בשינה?

תסמונת דום נשימה בשינה מתרחשת כאשר בסיס הלשון וכן קירות החך הרך צונחים אחורנית את מערכת הנשימה ובשל כך נגרמת חסימה של נתיב האוויר לריאות, הגורמת למעשה לחנק. כל אירוע של חנק כזה גורם לירידה בכמות החמצן בדם ולעליה ברמות דו תחמוצת הפחמן, ובעקבות כך מתרחשת יקיצה קצרה לצורך הסדרת הנשימה.

תופעה זו מתרחשת במהלך השינה ויכולה להתרחש גם עשרות ומאות פעמים במהלך הלילה. כתוצאה מכך, נגרמת פגיעה משמעותית באיכות השינה ולה תופעות נלוות כמו עייפות, נמנום וחוסר ריכוז. בנוסף לכך, הסובלים מתסמונת זו נמצאים בסיכון גבוה למחלות לב ולחץ דם.

הפתרון – מכשיר סיפאפ(CPAP)

בעבר, הטיפולים העיקריים לתסמונת דום נשימה בשינה היו ניתוחי לוע או הסרת שקדים לצורך הרחבת נתיבי האוויר, וכן הנחייה לרדת במשקל, שאכן ביכולתה לסייע רבות במניעת דום הנשימה.

כיום ישנו אמצעי נוסף הנחשב כפתרון הנפוץ ביותר לטיפול בתסמונת, והוא מכשיר הסיפאפ CPAP – Continuous Positive Airway Pressure או- לחץ חיובי מתמשך על דרכי הנשימה, המיועד להקלה על הסובלים מתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, וניתן כטיפול לאחר אבחון מתאים וייעוץ רפואי.

מה זה סיפאפ(CPAP) וכיצד עובד מכשיר הסיפאפ?

מכשיר סיפאפ מזרים אוויר בלחץ חיובי מתמשך אל תוך מערכת הנשימה של המטופל דרך האף ו/או הפה, באמצעות מסיכה מיוחדת המונחת על פיו או אפו ופיו של המטופל במהלך השינה. אותה מסיכה מחוברת אל מכשיר הסיפאפ באמצעות צינור המזרים אליה אוויר. האוויר המוזרם אל תוך מערכת הנשימה מונע למעשה את צניחת האיברים, משאיר את נתיב האוויר פתוח ועל כן מונע את התרחשות דום השינה, ומאפשר שינה רציפה ואיכותית.

כיום ישנם סוגים שונים של מכשירי סיפאפ- כאלו המזרימים אוויר בלחץ קבוע במהלך השאיפה והנשיפה או כאלו המזרימים אוויר בלחץ משתנה, בהתאם לאופי הנשימה של המטופל והפסקות הנשימה שלו.

מהו מכשיר ביפאפ?

מכשיר ביפאפ BiPAP – Bilevel Positive Airway Pressure פועל בצורה דומה למכשיר הסיפאפ, באמצעות הזרמת אוויר בלחץ חיובי דרך מסיכה לדרכי הנשימה של המטופל. ההבדל העיקרי בין שני סוגי המכשירים הוא שמכשיר ביפאפ מייצר שתי רמות של לחץ חיובי: לחץ חיובי גבוה בשלב השאיפה ולחץ חיובי נמוך באופן משמעותי בשלב הנשיפה.

מכשיר זה מיועד עבור חולים במחלות ריאה חסימתיות דוגמת COPD, ותפקידו הוא לדחוף לחץ אוויר גבוה יותר לריאה, לגרום לאיוורור גדול יותר ולהוצאת נוזלים החוצה מן הריאה.

הבדלים נוספים בין מכשיר סיפאפ לביפאפ

– כאמור, מכשיר סיפאפ מיועד לטיפול בתסמונת דום נשימה בשינה ואילו הביפאפ משמש לטיפול במחלות ריאה חסימתיות. עם זאת, מכשיר הביפאפ יכול גם להתאים לסובלים מתסמונת דום הנשימה בשינה אשר מתקשים להסתגל למכשיר הסיפאפ בשל קושי להתמודד בנשיפה כנגד לחץ קבוע.

-מכשירי ביפאפ עוברים ללחץ נמוך בנשיפה למשך זמן ארוך יותר כדי לאפשר הקלה נשימתית, ואילו מכשירי סיפאפ עוברים ללחץ נמוך לזמן קצר ואז חוזרים ללחץ הטיפולי המקורי.

-למכשיר ביפאפ טווח לחצים גדול יותר מאשר למכשיר סיפאפ:

סיפאפ – 4-20 ס"מ/מים

ביפאפ – 4-35 ס"מ/מים

-מכשירי ביפאפ מסויימים כוללים גם פונקציית הנשמה.

כיום, כאמור, ישנם מכשירי סיפאפ וביפאפ שונים, בעלי תכונות שונות, המתאימים למצבים רפואיים שונים. השימוש במכשיר המתאים עשוי לשפר באופן משמעותי את איכות החיים של המטופל. כדי לבחור במכשיר המתאים ביותר יש להתייעץ עם רופא המתמחה בתחום ולקבל את חוות דעתו בנושא.