אחת מהפרעות השינה הנפוצות ביותר נובעת מתסמונת דום נשימה בשינה. ישנם שני סוגים של דום נשימה בשינה- האחד הוא דום נימה חסימתי והשני הוא דום נשימה מרכזי, כל אחד מהם נובע כמובן מגורם אחר.
דום נשימה חסימתי הוא נופץ יותר והוא נובע מבעיה כלשהי בפתיחת נתיבי האוויר. דום נשימה מרכזי, לעומת זאת, נובע מבעיה מוחית שפוגעת במתן הפקודה של המוח לשרירי הנשימה עד כדי חוסר תפקודם בזמנים הנכונים, כך שהנשימה לא מתבצעת כפי שצריך.
השוני בין הסוגים של דום הנשימה משפיע כמובן גם על התסמינים השונים שחשוב לשים אליהם לב על מנת לאבחן את סוג הבעיה.
המאפיין השכיח ביותר של דום נשימה מרכזי הוא אירועים של הפסקת נשימה בזמן השינה. בדרך כלל מדובר באירועים מחזוריים ומשמעותיים שיכולים גם לגרום להתעוררות רגעית מחזורית.
תסמין חשוב נוסף, שהוא קצת פחות שכיח אך מאוד מובהק וחשוב לאבחון הבעיה,הוא התעוררות פתאומית מהשינה בשל קוצר נשימה. כאשר דום הנשימה מתארך נוצרת הרגשה של קוצר נשימה שגורמת לגוף להתעורר מתוך מצב של מצוקה. אחרי ההתעוררות, יש לעבור למצב ישיבה, להסדיר את הנשימה בצורה רגועה ומסודרת ורק לאחר שהגוף התאזן ניתן לחזור לשינה.
סימפטום נוסף, בדומה דווקא לדום נשימה חסימתי הוא תחושת עייפות כרונית במהלך היום, שנובעת כמובן מהמחסור החמור שנוצר בשינה איכותית ומספקת.
חשוב לדעת, שבשונה מדום נשימה חסימתי, דום נשימה מרכזי כמעט תמיד לא מלווה בנחירות ולכן קשה יותר לפעמים לאתר אותו.
דום נשימה מרכזי-אבחון וטיפול
לאחר פניה של המטופל המתלונן לרופא, יש להתחיל את תהליך האבחון בביצוע בדיקת שינה.
בדיקת שינה במעבדה כולל חיבור למכשירי ניטור שונים שתפקידם לזהות את הגורם לבעיות השינה. אם מאובחן דום נשימה מרכזי יש צורך לטפל בו בשני רבדים.
בשלב הראשון יש לאתר את הגורם לתופעה. דום נשימה מרכזי בדרך כלל מגיע על רקע רפואי מסוים ואינו מאפיין אנשים בריאים. חולי לב, חולי שבץ או חולים אחרים שמטופלים בתרופות המדכאות את מרכז הנשימה במוח הם הסובלים העיקריים מדום נשימה מרכזי. לכן חשוב קודם כל לטפל בגורם הרפואי עצמו, עד כמה שניתן כמובן.
במקביל, יש להשתמש בפתרון הנפוץ ביותר היום להפסקת בעיות שינה והוא מכשיר סיפאפ. בעזרת מכשיר סיפאפ, המספק לחת אוויר קבוע בעצמה הרצויה ומזרים אוויר לתוך דרכי הנשימה באמצעות מסיכה מיוחדת, ניתן להתגבר על דום נשינה מרכזי ו/או חסימתי.