נחירות – גורמים ודרכי טיפול

נחירות הן תופעה נפוצה יחסית, הנגרמת בשל היצרות בדרכי הנשימה. במצב זה, רקמות רופפות באזור הגרון והאף גורמות לכך שירטטו כאשר אוויר עובר דרכן, מה שגורם ליצירת הרעש שאנו מכירים כנחירות. נחירות הן לרוב מטרד עבור הסובבים, בעיקר בן או בת הזוג של האדם הנוחר וגורמות לאי נוחות או מבוכה. הבעיה מתחילה כאשר הנחירות הן תכופות ועוצמתיות במיוחד. נחירות כאלו עלולות להעיד על בעיה רפואית רצינית יותר, כמו דום נשימה חסימתי בשינה, הדורש טיפול באמצעות מכשיר סיפאפ במהלך השינה.

 

מהם הגורמים לנחירות?

 

נחירות מתרחשות כאשר ישנה הפרעה בזרימת האוויר בדרכי הנשימה. הפרעות אלו יכולות להיגרם בשל מספר גורמים (או שילוב שלהם), למשל: לעיתים שינה על הגב גורמת לרפיון הרקמות בגרון ולחסימת דרכי הנשימה. במקרה זה שינוי תנוחת השינה עשוי לעזור במניעת הנחירות. עודף משקל וכושר ירוד יכולים אף הם לגרום לנחירות, וזאת בשל רקמות שומן או מתח שרירים חלש בלשון ובגרון. המבנה של איברי הפה יכול גם הוא לעורר נחירות – ענבל ארוך, גרון צר, שפה שסועה ועוד. סיבות נוספות לנחירות יכולות להיות עישון, הצטננות וגודש באף, אלרגיות ועוד.

סיבה נוספת לנחירות יכולה להיות דום נשימה חסימתי בשינה. דום נשימה זה נגרם בשל צניחה של האיברים הפנימיים בפה (החך והלשון) במהלך השינה, אשר גורמים לחסימה של דרכי הנשימה. חסימות אלו מתרחשות כמה פעמים במהלך השינה וגורמות לחולה להתעורר שוב ושוב במהלך הלילה כדי להסדיר את הנשימה. תסמונת זו מובילה לעייפות כרונית בשל מחסור בשינה תקינה ורצופה, וכן לבעיות רפואיות נוספות. הדרך היחידה לאבחון דום נשימה חסימתי הוא באמצעות בדיקת שינה.

 

דרכי טיפול

 

את הטיפול בבעיות הנחירה יש להתאים לגורם הנחירות. בהרבה מקרים ירידה במשקל תסייע לפתור את הבעיה וכך גם שילוב של פעילות גופנית, אשר תוביל לחיטוב השרירים בגרון. גמילה מעישון והימנעות מאלכוהול יכולים אף הם לעזור בחלק מהמקרים.

פתרונות נוספים הם שימוש במכשיר דנטלי אשר מרכיבים בפה לפני השינה, המסייע בפתיחת נתיבי האוויר, וכן פתרונות כירורגיים כמו ניתוח לכריתת שקדים או פוליפים, או ניתוח חיך-לוע (UPPP) בו מסירים רקמות עודפות ומתקנים את הליקויים המבניים. ישנם גם ניתוחים בהם משתילים שתלי פלסטיק לתוך החך, למטרת הקשחת החך הרך.

יחד עם זאת פתרונות אלו לא תמיד מתאימים לכולם. כיום הפתרון המומלץ ביותר לטיפול בנחירות הנגרמות בשל דום נשימה חסימתי הוא מכשיר סיפאפ. מכשיר סיפאפ (CPAP) מורכב ממכשיר המזרים דרך צינור אוויר בלחץ קבוע אל מסיכה המכסה את הפה והאף של החולה. הזרמת האוויר מונעת את צניחת החך והלשון ובכך מעניקה למטופל שינה רצופה, ללא נחירות וללא הפרעות.