חולים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה (Obstructive sleep apnea) חווים במהלך הלילה הפסקות נשימה תכופות הנמשכות בין 10-30 שניות, לפעמים אף יותר. תסמונת דום נשימה חסימתי מתרחשת בשל קריסה של הרקמות הרכות בדרכי הנשימה, המונעת מאוויר להיכנס לריאות. בשל היקיצות המרובות לצורך הסדרת הנשימה, זמן השינה נפגע באופן משמעותי, והחולים סובלים ממצבים של עייפות קיצונית ואף הירדמות בשעות היום.
כיום הדרך המקובלת והיעילה ביותר לטיפול בדום נשימה בשינה היא שימוש במכשיר סיפאפ, מכשיר המזרים אוויר בלחץ קבוע אל דרכי הנשימה ומונע את קריסת הרקמות. לצד זאת, באמצעות מספר שינויים באורח החיים, ניתן לטפל בתסמונת ולהקל על הפסקות הנשימה, במצבים של דום נשימה חסימתי מתון עד בינוני.
הנה כמה דוגמאות:
שינוי תנוחת השינה
אחת הדרכים הקלות ביותר לשיפור מצב של דום נשימה חסימתי קל עד בינוני הוא שינוי בתנוחת השינה. המטרה היא למצוא את תנוחת השינה שהכי פחות מעודדת או מעוררת את הסימפטומים של התסמונת, ופשוט לדבוק בה. באופן כללי, מומלץ שלא לישון על הגב. תנוחה זו גורמת לצניחה של הלשון והחיך יותר בקלות, ולחסימה של דרכי הנשימה, ולכן עשויה לגרום להחמרה של התסמונת. במקום זאת, מומלץ לישון על הצד. למשתמשים במכשיר סיפאפ – ניתן למצוא כיום מסיכות סיפאפ המתאימות לשינה על הצד, ההופכות את השינה למשתמשי סיפאפ לנוחה הרבה יותר.
הקפדה על תזונה נכונה
תזונה יכולה להשפיע באופן משמעותי על רמת החומרה של התסמונת. באופן כללי, משקל יתר ידוע כגורם סיכון משמעותי לפיתוח תסמונת דום נשימה חסימתי. שכבות שומן עודפות מכבידות על הרקמות הרכות בצוואר ועל שרירי הצוואר ולכן עלולות לגרום לקשיי נשימה (כ-70% מחולי דום נשימה חסימתי בשינה סובלים מהשמנה). שמירה על תזונה נכונה והפחתה במשקל יכולים לסייע רבות בהקלה על הסימפטומים, ולעיתים להיעלמותם.
מעבר לירידה במשקל, הקפדה על תזונה נכונה והימנעות ממזונות מסויימים יכולים גם הם לשפר את את איכות השינה של המטופל. כך למשל, שוקולד או מזון חריף יכולים לגרום לקלקול קיבה הפוגע בשינה. מזונות עתירי מים כמו סלרי לדוגמה פוגמים בשינה רציפה כיוון שהם גורמים לנו לקום לשירותים כמה פעמים במהלך הלילה.
הפחתה במשקל ושמירה על תזונה נכונה ומאוזנת יכולים, אם כן, לשפר באופן משמעותי את המצב.
פעילות גופנית סדירה
לפעילות גופנית מעלות רבות, אחת מהן היא התרומה להשגת שנת לילה איכותית יותר. פעילות גופנית ממריצה את הגוף והשרירים, משחררת אנדורפינים ומסייעת בפריקת מתחים ולחצים המצטברים במהלך היום. הפעילות מסייעת לירידה במשקל (שתורם להקלה בסימפטומים של תסמונת דום הנשימה החסימתי), וגם מעייפת את הגוף מספיק לקראת שנת לילה איכותית ומספקת. בנוסף, פעילות גופנית מסייעת למתקשים בהירדמות הנגרמת בשל מחשבות טורדניות. מומלץ למצוא פעילות גופנית שאתם אוהבים לעשות ולהקפיד ולבצע אותה בקביעות, לפחות 3 פעמים בשבוע.
הגבלת צריכת האלכוהול
אלכוהול גורם להרפיה של דרכי הנשימה ובכך מעודד את חסימתם ומחריף את הבעיה. מומלץ להימנע לגמרי משתיית אלכוהול או לפחות להפחית באופן משמעותי את צריכתו ולשתות בצורה מתונה ומדודה, לא יותר מ-2 משקאות ליום. כמו כן רצוי להפסיק לשתות כ-3-4 שעות לפני השינה.
אלכוהול נתפס כגורם מרדים, אך תפיסה זו שגויה שכן הוא למעשה מפריע בשינה- גורם לנו לקום כמה פעמים במהלך הלילה לשירותים ולמחרת אנו מרגישים יותר עייפים ומותשים. למי שסובל גם כך מעייפות מוגברת במהלך היום כמו החולים בתסמונת דום נשימה חסימתי – שתיית אלכוהול רק מחמירה את המצב וחושפת אותם לפגיעות כמו תאונות דרכים ותאונות עבודה.
הפסקת עישון
עישון הוא אחד הדברים הגרועים ביותר שאדם הסובל מדום נשימה חסימתי יכול לעשות לעצמו. עישון גורם למחלות לב, מחלות כלי דם ולסרטן. מעבר לזאת, עישון מעלה את הסיכון ללקות בדום נשימה חסימתי פי שלושה. במצב קיים, העישון גורם להחמרה בסימפטומים של התסמונת: העישון מעלה את רמת הדלקתיות וגורם ליצירת גודש בדרכי הנשימה העליונות, מצר אותם ומחמיר למעשה את המצב. הפסקת עישון היא דרך בטוחה להקל על חסימת נתיבי האוויר במהלך השינה ובכלל.